toffeenflera.jpg

Home
OM MIG
HundLiv
Kontakta Mig
Bildgalleri
Gästbok
Fakta om PON
FREESTYLE
Klickerträning

freestylesegerstad4.jpg

Freestyle - Officiell hundsport sedan 2007
 
Freestyle är en hundsport som kommit till Sverige och Europa från USA och Kanada.
Idag finns sporten i Norden och i många av Europas länder och den blir allt populärare.
 
När sporten först kom till Storbritannien var den tänkt som pausunderhållning och uppvisning vid större hundutställningar. Man ville locka ungdomar att börja träna och tävla i lydnad med sina hundar. Då var det främst varianten av freestyle som kallas för heelwork to music som gällde. Freestyle (och heelwork to music) är sporten för dig som gillar musik, dans och hundar. Om du dessutom gillar att showa och uppträda inför folk har du hittat helt rätt – freestyle!
 
Freestyle är ett engelskt uttryck som kan översättas med ”fri stil”.
Uttrycket gör också att man kan skilja det åt från heelwork to music som är ”fotgående till musik”.
Men båda varianterna kan beskrivas som ett slags dans- och lydnadsprogram som förare och hund utför tillsammans med musik.
 
Men till skillnad från lydnadsprov får föraren lägga upp sitt freestyleprogram och välja rörelser eller moment ganska fritt. Föraren väljer också musik till sitt program. Detta gör att det är mycket roligt och varierande att titta på en freestyletävling. Varje ekipage ger helt skilda upplevelser.
Freestyle konkurrerar inte alls med vanliga lydnadsprov, tvärtom är det en stor fördel om hunden kan olika lydnadsmoment då många rörelser i freestyle bygger vidare på dem som finns på lydnadsprov.
 
Freestylehund?
De flesta hundar passar för sporten. Om hunden trivs bra i olika miljöer och har lätt för att koncentrera sig brukar det vara en fördel. Det är snarare föraren som får försöka anpassa sitt program, tempo och musiken till hundens storlek, rörelseschema och temperament.
För att få tävla måste hunden vara minst 12 månader.

 

freestylesegerstad5.jpg

Så här går det till!
Ett program ska innehålla flera olika rörelser som hunden utför tillsammans med sin förare. Programmet ska innehålla mycket show och glädje och utstråla samarbete och tajming mellan förare och hund.
Hunden ska vara följsam och lydig för dina kommandon och det ska synas att du och hunden genomför programmet tillsammans.
Ett program består av bitar som tillsammans ska bilda en harmonisk enhet. Den första biten är de olika rörelserna.
Den andra bitarna går ofta in i varandra; musiken och temat för programmet och till sist att sätta ihop alla rörelser till ett program som följer musiken, det som kallas för koreografi.
En av de viktigaste grundreglerna är att rörelser och tempot ska utgår från hundens vilja och förmåga.
 
 
 
Hjälpmedel
När man tränar freestyle med sin hund går det bra att använda godis eller en leksak. Många använder sig också av en så kallad klicker när de tränar in olika rörelser.

Men på tävlingsbanan är varken godis, leksak, koppel eller klicker tillåtna. Däremot får du använda dig av både din kropp och röstkommandon på tävlingar, alltså kan det vara bra redan från början att lära hunden ord/kommandon för rörelserna.

Även om duktiga och väl tränade freestylehundar kan göra fantastiska tricks och rörelser så bör inga rörelser vara hisnande cirkuskonster där hunden slår knut på sig själv. Det ska se lätt ut för hunden att göra alla rörelser. Balans och harmoni är viktiga ord i sporten. Ordet balans är viktigt. Hunden ska göra alla rörelser i god balans och programmet ska innehålla en bra balans när det gäller olika rörelser och tempoväxlingar.

imgp0101.jpg

Lydnad – en bra början

Innan du börjar träna freestyle måste din hund ha vardagslydnad. Det innebär att den vet betydelsen av vissa ord (= kommandon) och utan tvekan utför det du ber den om. Den ska kunna stanna/stopp, sitt, komma när du kallar på den och gå fot utan koppel.

I freestyle är det tillåtet med dubbelkommando på tävling, vilket innebär att du både kan säga kommandot och visa med din kropp så hunden lättare förstår vad du vill.

LYCKA TILL!

(shu.se)